Zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen.

Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplaque. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle tandplaque zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen.

 

Vroeggeboorte bij tandvleesontsteking

Een zwangere vrouw met een ernstige tandvleesontsteking, waarbij ook het kaakbot is aangetast (parodontitis) heeft tot zeven keer meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht, in vergelijking met zwangere vrouwen die gezond tandvlees hebben. Dit blijkt uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek. Een ernstige tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap heeft een hoger risico op vroeggeboorte dan het gebruik van teveel alcohol (de tot nu toe belangrijkste oorzaak).

 

Wanneer u zwanger bent is het verstandig om een afspraak te maken bij een mondhygiënist. U heeft géén verwijzing nodig van de tandarts om een afspraak te maken. Geef bij het maken van een afspraak direct aan dat u zwanger bent.

De mondhygiënist kan samen met u de situatie in de mond beoordelen en de risico’s uitgebreid met u doornemen. Wanneer nodig kan er een tandvleesbehandeling worden uitgevoerd.